A Pride története

2019.07.16

El kell ismerni, a Pride és a homoszexualitás igen megosztó téma még a 21. században is... A világszerte minden évben megrendezésre kerülő Pride vagy Melegbüszkeség felvonulás szélsőséges érzelmeket vált ki az emberekből, és sokakat zavar, még, ha nem is látják saját szemükkel az eseményt. De miről is szól a Pride? Mit képvisel? Mi a mondanivalója? Sokak nincsenek tisztában vele, de ez a felvonulás nem a polgárpukkasztásról, nem izgatásról és nem provokációról szól, egyáltalán nem ez a célja. Az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális) közösség bemutatása cél, a színes közösségé, mint a szivárvány szín zászlajuk is mutatja. Valamint felhívni a figyelmet arra, hogy ez a közösség igenis létezik a társadalomban, még ha sokan nem is akarnak róluk tudomást venni, és még mindig sok helyen jogfosztottak, sőt elnyomottak, életmódjuk szexuális beállítottságuk miatt büntetendő... A Pride küzdelem a jogokért, az elnyomás és a bántalmazás ellen, a Pride története is ebből a küzdelemből indult.

A melegjogi küzdelem kezdetei Amerikában bontakoztak ki, ahol az 1950-es években állami megfigyelés alá kerültek a melegek, az állam zsigerből megbízhatatlan elemeknek titulálta őket. Megalakultak az első meleg és leszbikus érdekvédő szervezetek, de eredményességük elenyésző volt.

A '60-as évek sem hozott változást, sőt. A melegeket letartóztatták, zaklatták, helyeiket bezáratták, ellehetetlenítették, a szexualitásuk felvállalásától semmi jót nem remélhettek... A rendőrségi razziák mindennaposak voltak, ha meleg szórakozó-helyet sejtettek valahol. Így jutunk el 1969. június 28-ához, New York-ban, a Stonewall Inn-be. Ez egy roppant igénytelen, maffiózók által üzemeltetett szórakozóhely volt, ami kimondatlanul melegbárként üzemelt. Természetesen a rendőrség tudomást szerzett róla, és razziákkal zaklatta a vendégeket és a tulajdonosokat. 1969. június 28-án is razziára került a sor, de ekkor a kiterelt vendégek nem széledtek szét, hanem visszavágtak. Utcai harc alakult ki a rendőrök és nem csak a melegek, de más helyekről összesereglett elégedetlen emberek között. Az utca csatatérré változott, és a Stonewall Inn romokban hevert, ennek ellenére másnap is kinyitott, a zavargások még napokig tartottak.

Ez a Stonwall-lázadásként elhíresült eset hatalmas médiavisszhangot kapott, a melegek helyzete országosan ismertté vált, sőt azon is túl, a világ végre észrevette őket. Ez az eset mindent megtávoztatott, az LMBT közösség visszavágott, és határozottabb lett, nem hunyászkodott meg többé, a jogaikért és a normális emberi bánásmódért emelték fel szavukat.

A következő évben megemlékezést tartottak a Stonewall Inn-nél az egy évvel korábbi eseményekről, és ez hagyománnyá vált, a mai napig az LMBT közösség tagjai minden évben felvonulnak a világ számtalan nagyvárosában, hogy megemlékezzenek a nehéz harc kezdeteiről, és ezt nevezik Pride-nak, vagyis Büszkeségnek, mert az életért, a szerelemért és az elfogadásért érdemes harcolni, amire büszkék lehetnek.

További érdekes részleteket olvashatsz a Pride történetéről az alábbi linkre kattintva: A Pride története.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem