A Tienanmen téri szatyros diák

2019.06.19

Az 1989-es kelet-európai rendszerváltásokról mindenki hallott, sokan át is élték az eseményeket. Viszont ugyanabban az évben a Kínai Népköztársaságot is megrengette egy forradalmi hangulat, ami majdnem Kína rendszerváltásához vezetett.

Hu Jao-bang főtitkár reformernek számított, olyannyira, hogy 1987-ben a keményvonalas kínai kommunisták el is távolították a hatalomból. Hu 1989-ben hunyt el, amit a lakosság gyanúsnak vélt, és a gyász azonnal robbanáshoz vezetett. Pekingi diákok gyűltek össze a pekingi Mennyei Béke (Tienanmen) téren és tüntetni kezdtek a változásokért. A tömeg néhány napon belül milliósra duzzadt, és más városokra is átterjedtek a megmozdulások. A kínai vezetésen rémület lett úrrá, és  azonnali ellenlépésekre szánta el magát: több százezres hadsereget vezényelt a Tienanmen térre, és a lázadozó városokba, s vérbe fojtották a tüntetéseket.

A történelmi események kavalkádjában bukkant fel egy szokatlan hős, egy fiatalember, szatyrokkal a kezében. A felvételek tanúsága szerint egymaga állta útját a végtelennek tűnő tank-hadoszlopnak, és sikeresen megállította a gyilkos menetet. Néhány perces patthelyzet alakult ki, mikor néhány ember elvonszolta a szatyros diákot onnan, és a tankok folytathatták útjukat a Tienanmen térre.

Sosem derült ki, hogy ki is volt valójában a szatyros diák, de az sem, hogy kik vezették az első tankot, és hogy kik vonszolták végül el a páncélosok útjából a fiatalembert. Konspirációk és feltételezések napvilágot láttak, állítólag kínai közbiztonságosok távolították el az útból. A Kínai Kommunista Párt szerint sosem találták meg a szatyros diákot, de van, aki szerint ez hazugság, és később titokban kivégezték. Talán sosem tudjuk meg az igazságot, annyi azonban bizonyos, hogy fellépése a demokrácia és a szabadság szimbólumává vált.

Az esettel kapcsolatos még több érdekes részletekért, valamint videóanyagért kattints az alábbi linkre: A Tienanmen téri vérengzés: A szatyros diák kiáll a demokráciáért.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem