Attila fiai

2019.07.08

A hunok legendás nép, vezérük, Attila pedig a történelem egyik leghíresebb hódítója. Mindazonáltal nagyon keveset tudunk róla és népéről is. Ebből fakadóan érdekes kérdés, hogy kik voltak fiai, és mi az ő történetük, főleg apjuk halála után. A római forrásokból néhány dolog kiderül életükből.

Attila két feleségét ismerjük név szerint, Krekát és Ildicót. Utóbbitól nem születtek gyermekei, ugyanis a lakodalmuk után Attila meghalt. Elképzelhető, hogy a hun uralkodónak voltak más feleségei is, róluk azonban nem tudunk semmit. Krekától három fia született: Ellák, Dengitzik és Ernák. Attila a legjobban Ernákot szerette, de a legidősebb Ellákot fontos diplomáciai és katonai feladatokkal bízta meg.

Attila hirtelen bekövetkezett halála váratlanul érte a három testvért. Apjuk nem rendelkezett arról, hogy ki kövesse őt a trónon. A testvérek hamar egymás ellen fordultak az örökségért, míg Ellák magát tekintette Attila örökösének, és az egész Hun Birodalmat követelte, addig Dengitzik és Ernák saját, részfejedelemségeket akartak. Viszont Attila halálával a meghódított népek is mozgolódni és függetlenedni kezdtek. A három testvér kénytelen volt összefogni, hogy felvegyék a harcot a lázadókkal, azonban vereséget szenvedtek, és Ellák is elesett a csatatéren.

A Hun Birodalom vészesen zsugorodni kezdett. Dengitzik és Ernák a hunok maradékával Keletre húzódott vissza. Tizenöt év múlva Dengitzik is elesett a germánok elleni egyik csatban, fejét elvitték Konstantinápolyba, közszemlére tenni. Az utolsó Attila-fi Ernák fogta össze a hunokat, és bebocsátást nyert a Keletrómai Birodalomba, ahol letelepedhettek. Az elkövetkező évtizedekben pedig békében éltek tovább, míg végül végleg el nem tűntek a történelem útvesztőjében.

Létezik azonban egy kétes hitelű forrás, amely megemlíti Attila állítólagos negyedik fiát! Őt Giesmosnak hívták, anyja valószínűleg Attila egy harmadik felesége lehetett. Giesmos még kiskorú lehetett apja halálakor, és utána nem tartott bátyjaival Keletre, hanem a Kárpát-medencében maradt a gepidák uralma alatt, de tiszteletben tartott hun hercegként.

Giesmosnak pedig született egy fia, Mundo. Ő apja halála után 488-ban elmenekült a Gepida Királyságból. A Duna vidékén törvényenkívüliek vezére lett, a kelet-rómaiakkal harcolt, majd a gótok uralma alá került, és az ő szolgálatukba ment harcolni Itáliába. 529 körül tért vissza a Balkánra, és fiával, Maurikiosszal a bizánci császár szolgálatába álltak. Ekkor már a gótok ellen harcoltak, de 536-ban megölték Maurikioszt, mire Mundo a bánattól vezérelve őrült rohamot intézett a gótok ellen, amiben ő maga is meghalt. Ha igaz, ha nem, talán Attila hun király nemzetsége Mundoval és Maurikiosszal halt ki végleg.

További érdekes részleteket tudhatsz meg a rejtélyes Attila fiakról az alábbi linkre kattintva: Attila fiai.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem