Az Aleut-szigetek japán megszállása

2019.11.09

Európaiakként a második világháború csendes-óceáni hadszínterére kevesebb figyelmet szentelünk, mint az európai háború eseményeire. A kulcseseményekkel nagyjából tisztában vagyunk, ha a részletekbe nem is megyünk bele. Japán és Kína között már jóval a világégés előtt kitört a háború, 1937-ben. Japán erőteljes terjeszkedésbe kezdett Ázsiában, és végül konfliktusba keveredett az Egyesült Államokkal is Pearl Harbornál, ettől a ponttól kezdve pedig elkerülhetetlen volt a szigetország veresége.

1942 elején, Pearl Harbor után viszont a Japán Birodalom éppen lendületbe jött, és számos területet foglalt el: Holland India (Indonézia), Malajzia, Fülöp-szigetek, Burma, Szingapúr és számos egyéb sziget. Japán viszont egy sokkal távolabbi célpontot is célkeresztbe vett: az Aleut-szigeteket.

Japánnak nem sikerült elpusztítania Pearl Harbornál az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozó anyahajóit, ezért 1942 júniusában ezt a mulasztását kísérelte meg kiküszöbölni a Midway-atollnál, ahol rajtaütést tervezett az amerikai flotta ellen. Elterelésképpen egy kisebb kontingens megtámadta az alaszkai Aleut-szigeteket is, hogy az amerikaiak figyelmét északra tereljék. Viszont az amerikaiak pontosan tudatában voltak a japán terveknek, mivel megfejtették a japán flotta üzeneteinek kódját, így nem is törődtek az északi japán akcióval, csak a midwayi csatára koncentráltak, ahol Japán katasztrofális vereséget szenvedett.

Közben az elterelésül szolgáló Aleut akció folytatódott, ugyanis időközben felértékelődött a szigetek elfoglalásának ötlete. Feltartóztathatta az amerikaiak előrenyomulását Északon, éket verhettek az USA és a Szovjetunió közé, és egy az amerikai kontinens elleni támadás lehetőségét sem zárták ki. A midwayi csatával egyidőben megkezdődött az Aleut-szigetek bombázása is (Dutch Harbor). A Midway-nél elszenvedett vereség miatt a japánok letettek arról a szándékukról, hogy az Aleut-szigetek egészét elfoglalják, helyette csupán Kiska és Attu szigetét szállták meg.

Kiska lakatlan sziget volt, Attun egy falu volt 45 lakossal. Az USA és Kanada aggodalommal tekintett a japánok jelenlétére ilyen közel a partjaikhoz, és nemsokára légitámadást intéztek ellenük, valamint blokád alá vonták a két szigetet, ami miatt a japán katonák ellátása egyre nehezebbé vált.

1943 májusában a szövetségesek partra szálltak Attu szigetén, hogy visszafoglalják azt a japánoktól. A japánok szívósan ellenálltak, de vereségük elkerülhetetlen volt, a hónap végére Attu elveszett számukra.

A nagy veszteségekre való tekintettel a szövetségesek elhalasztották a Kiska elleni támadásukat, hogy jobban felkészülhessenek. Ugyanakkor a japánok is számot vetettek lehetőségeikkel, és arra jutottak, hogy nem éri meg megtartani a szigetet, ezért teljes titoktartásban a sziget kiürítése mellett döntöttek. Július végén a köd leple alatt távoztak a szigetről, az amerikaiak semmit sem vettek észre, olyannyira, hogy tovább tervezgették a támadást, amit augusztusban meg is indítottak a sziget ellen, csakhogy ott már nem tartózkodott egyetlen japán katona sem... Bár valakik voltak ott, akikre tüzet is nyitottak, saját katonáikra, a sűrű köd miatt kevésbé tudtak tájékozódni, 32 katona esett el baráti tűzben...

Így ért véget tragikomédiába illő eseményekkel a japán megszállás az Aleut-szigeteken, ahol egy pillanatra az USA és Kanada is komolyan fenyegetve érezte magát.

A második világháború eme kevésbé közismert fejezetéről további érdekes részleteket és képeket találhatsz a következő linkre kattintva: Az Aleut-szigetek japán megszállásának története.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem