Az avarok története

2019.06.07

A legtöbb antik néphez hasonlóan természetesen az avarok eredetéről sem tudunk semmi biztosat! Későbbi históriájuk viszont többé-kevésbé dokumentált, hála a római krónikásoknak, és a régészeti emlékeknek. Az avarok minden bizonnyal Belső-Ázsiából származtak, és a VI. század derekán jelentek meg Közép-Európában, ahol elfoglalták a gepidáktól a Kárpát-medencét. Hamar stabilizálták hatalmukat, és Bizánc megbízásából számos hadjáratot viseltek különböző népek ellen, jellemzően Bizánc ellenségei ellen.

A VII. században viszont megromlott kapcsolatuk Bizánccal, és a Birodalom ellen fordulva, 626-ban Konstantinápolyig jutottak, az avarok megostromolták a várost, de nem tudták bevenni. Ezután viszont az Avarok Birodalma harapófogóba került, Nyugatról a szláv Szamo Birodalma, Keletről a Bolgárok Nagy Birodalma fenyegetett. 632 és 677 között bolgár uralom alá kerültek, de a Bolgár Birodalom meggyengülését, illetve összeomlását követően újra függetlenedtek. Az Avar Birodalom végül a VIII-IX. század fordulóján omlott össze végleg, amikor Nyugatról a frankok, Keletről az újra megerősödő bolgárok foglalták el területeiket.

Az avarok társadalmáról, harcmodoráról és művészetéről, valamit a magyarok kettős Honfoglalás elméletéről is még többet megtudhatsz az alábbi linkre kattintva:  Az avarok története.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem