Az orosz-grúz háború története

2019.05.25

Grúzia ugyan egy kicsi kaukázusi ország, de annál nagyobb belső ellentétekkel küzd. Az 1991-ben a Szovjetuniótól függetlenedett ország etnikailag vegyes ország: grúzok, abházok, adzsárok, dél-oszétok lakják, de vallásilag is megosztott: ortodox keresztények és muszlimok. Az etnikai területek autonómiáért, illetve függetlenségért küzd, de törekvéseket a grúz kormány (az erőszakot sem mellőzve) kegyetlenül letörte, amiért a kisebbségek a nagy Oroszország segítségét kérték. 

Oroszország geopolitikai érdekszférájának tekinti a volt szovjet területeket, így Grúziát is, és egyáltalán nem tetszett Moszkvának, amikor Grúzia a NATO és EU tagsággal kezdett kacérkodni, ezért 2008-ban felkarolta a grúziai kisebbségek ügyét, és erőt demonstrálva bevonult Grúziába. 

A harcoló felek egymásra mutogatta, hogy ki kezdte a konfliktust, Grúzia agresszióval vádolta Oroszországot, Moszkva pedig a dél-oszétok elleni grúz támadásra hivatkozott, míg a nemzetközi közösség és az Európai Unió próbáltak közvetítőként fellépni a békés megoldás érdekében.

A háború kitörésének és lefolyásának részleteiről az alábbi linken olvashatsz bővebben: A 2008-as orosz-grúz háború története.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem

Orosz konvoj Dél-Oszétia felé tart 2008. augusztus 8-án
Orosz konvoj Dél-Oszétia felé tart 2008. augusztus 8-án