Beatrix magyar királyné története

2019.06.25

Nem, nem Hunyadi Mátyás feleségérő, Aragóniai Beatrixról szól ez a történet, hanem a jóval korábban élt Estei Beatrix királynéról, aki II. András királyunk (1205-1235) harmadik felesége volt. De miért is érdekes Beatrix története? Aki ráadásul alig egy évig volt András felesége, és magyar királyné, ugyanis az idős király házasságuk után nem sokkal elhunyt. Beatrix viszont előtte teherbe esett Andrástól, amivel élete, de később a Magyar Királyság története is egészen új irányt vett.

Beatrix alig 23 éves volt, amikor feleségül vette a 60. életévéhez közeledő II. András magyar király. Az uralkodói család gyanakvóan tekintett az idős király hóbortos újraházasodására, és ezért Beatrix nem is részesült meleg fogadtatásban Magyarországon. András legidősebb fia, és a trón várományosa, Béla herceg neheztelt a legjobban apjára. Az ambiciózus fiú nem győzte kivárni trónra lépését, s apja nem hogy meghalni nem készült, de még frigyre lépett egy fiatal itáliai nővel.

Beatrix iránt szintén mély gyűlöletet táplált Béla felesége, Mária. A András megözvegyülésével ugyanis Mária volt a Királyság első asszonya, de most az új arával "visszafokozódott" a második helyre, amit az asszony nehezen viselt. Beatrix egyetlen támasza férjura, András volt.

Idővel viszont Beatrixot megkörnyékezték bizonyos főurak, akik nem kívánták a bosszúszomjas (anyja, Gertrudis királyné elleni merénylet miatt) Bélát királyuknak, és remélték, hogy Beatrix esetleg fiút szül Andrásnak, akit Béla trónigényével szemben használhatnak fel. Mivel Beatrix teherbe esett, erre jó esélyeik is voltak, amely veszélyt Béla és Mária is felismert, és támogatóik révén azonnal terjeszteni kezdték, hogy a gyermek nem lehet Andrásé, hanem mindenképpen fattyú. András viszont nem adott hitelt a rosszindulatú pletykáknak, s tökéletesen biztos volt apaságában...

Még meg sem született András és Beatrix gyermeke, amikor az idős király meghalt. Fia, IV. Béla azonnal őrizetbe vétette Beatrixot, aki hónapokig bizonytalanságban és rettegésben töltötte fogsága idejét. Beatrix végül titokban a német-római császári követekkel vette fel a kapcsolatot, és kérte őket, szöktessék meg, menekítsék ki ebből az átkozott királyságból! Nagy kockázatot vállalva, és csellel sikerült is megszöktetniük az állapotos királynét, és külföldre csempészniük.

Német földön megszületett gyermeke, Utószülött István, majd Itáliába távoztak. Egészen Rómáig mentek, ahol a pápa kegyelmében részesülhettek, és békésen élhettek. Istvánt a kezdetektől uralkodásra nevelték, Beatrix feltett szándéka volt, hogy magyar királyt csinál belőle. Ez sosem sikerült neki, ám István fia, akit nagyapjáról neveztek Andrásnak végül Magyarország utolsó Árpád-házi királya lehetett.

A különös történet még izgalmasabb részleteiről az alábbi linkre kattintva olvashatsz: Beatrix magyar királyné szökése.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem