Burgundia története

2019.10.13

Magyarokként nem sok mindent tudunk Burgundiáról. Távoli nyugat-európai vidéknek, országnak tűnik, ami már le is tűnt a történelem színpadáról, ráadásul Magyarország történetére nemigen volt hatással. Mégis érdemes felidéznünk ennek a rendkívüli országnak a történetét, mely évszázadokig meghatározta nem csak az Európai hatalmi játszmákat, de a kordivatot is (amit mellesleg itt Kelet-Közép-Európában is igyekeztek követni.

Burgundia történetét először is azzal érdemes kezdeni, hogy felderítjük, kik is voltak a burgundok? Ez a keleti germán törzs feltehetőleg Skandináviából származott, de hosszas vándorlásaik során végül kikötöttek a mai Franciaország, Olaszország és Svájc találkozásánál fekvő vidékre, amit azóta is Burgundiának neveznek. Itt kezdetben a rómaiak uralma alatt éltek, később a frankok alattvalói lettek. A VIII. századra a burgundok, mint nép asszimilálódott a frankok közé, nyelvük kihalt, később területeik is felaprózódtak, ahol különböző hercegségek jöttek létre. Később kisebb-nagyobb egységekké olvadtak, melyből az egyik legjelentősebb az Arles-i Királyság volt, vagyis a Burgund Királyság.

A X. század közepére kialakult Arles-i Királyság kezdetben önálló hatalomként ékelődött a Francia Királyság és a Német-római Birodalom közé. Száz éven át meg is tudta őrizni önállóságát, utána viszont a német-római királyok és császárok szerezték meg, így beolvadt a Birodalomba, s az évszázadok alatt szép lassan eladományozták területeit.

Arles mellett viszont megalakult más burgund állam is, például a Burgund Grófság, amely a X. század végén kiszakadt az Arles-i Királyságból. Ahogy Arles is, úgy a Burgund Grófság is a Német-római Birodalom részévé vált, de nem tűnt el.

Harmadik Burgundiaként alakult meg a Burgund Hercegség, a IX. század végén egyre önállóbb Hercegség a francia Capetingek szerezték meg. A Burgund Hercegség és a Grófság dinasztikus válságok sorát szenvedték el, házasodtak, örököltek, egyesült, szétvált a két állam. Végül csak a XV. századra sikerült végleg egyesíteni a két Burgundiát, a Hercegség uralma alatt.

Mint láthatjuk a Burgund Hercegség állt fenn a leghosszabb ideig, és tett szert a legnagyobb hatalomra és befolyásra Európában. A Hercegség a Százéves háború idején tett szert igazán nagy hatalomra. Már előtte is befolyással bírt a francia politikára, tekintve, hogy a hercegek családi kapcsolatban álltak a francia uralkodó dinasztiával, és ügyesen helyezkedve több éven át gyakorlatilag az egész Francia Királyságot uralták (régensség). Majd kitört a Százéves háború, amelyben Burgundia a lehetőségeket latolgatva az angolok pártjára állt. Az összeomló félben lévő Franciaországot továbbra is politikai befolyás alatt tartották a burgund hercegek, miközben szorosan együttműködtek az angolokkal. Majd, amikor a hadiszerencse fordulóban volt, a burgundok kiegyeztek a franciákkal, és elhagyták az angol szövetséget, így a háborút győztesként, iszonyatosan megnövekedett területekkel és hatalommal fejezték be.

A XV. századra eljött Burgundia fénykora. Területei Flandriától az Alpokig terjedtek. A burgund udvar gazdagsága és fényűzése egész Európában híres volt, ami egyre csak gyarapodott, hála a németalföldi területeinek, ahol fejlett ipar volt és a távolsági kereskedem is tovább gazdagította a Hercegséget. Ekkoriban az európai kordivatot Burgundiában diktálták, határozták meg, és az egész kontinens azt követte, leste és utánozta. A század közepére felvetődött, hogy a burgund herceg a királyi rangra emelkedjen, de végül erre nem került sor. A fényűző gazdagság és a hatalom miatt Merész Károly herceg háborúkba bonyolódott, bízva abban, hogy tovább növelheti országát és hatalmát. Elszámította magát, ellenségei legyőzték, és 1477-ben a herceg is elesett, egyetlen lányára hagyva roppant birodalmát.

Természetesen azonnal elkezdődött a harc Burgundiáért. A korabeli Európa két nagy dinasztiája csapott össze a gazdag zsákmányért, a francia Valois-k és az osztrák Habsburgok. Végül az utóbbiak kaphatták meg Burgundia nagyobbik részét, bár néhány területet a franciák is megkaparintottak.

A Habsburgok új lendületet és irányt adtak Burgundia történetének. Dinasztikus politikájuk révén a XVI. század elejére a burgund Habsburgok szerezték meg a spanyol trónt, ezzel létrejött a Habsburgok világbirodalma, melyben végső soron Burgundia csak egy tartomány volt. Amikor 1555-ben V. Károly felosztotta birodalmát fiai között Burgundiát a spanyol ág kaphatta meg. Ekkor már végleg elveszett Burgundia régi fénye, sőt területei már csak Németalföldre terjedtek ki, habár ezek mindig is a leggazdagabb területei voltak. Végül már csak a cím maradt meg, amit egészen a mai napig használnak a spanyol uralkodók, egy terület nélküli cím, ami egy hajdanvolt dicső birodalomról emlékszik meg.

Még több érdekességet szeretnél megtudni Burgundia történetéről? Akkor kattints az alábbi linkre és olvass tovább: Burgundia története

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem