Corvin János története

2019.10.19

Corvin Jánosról általában csak annyit tudunk, hogy I. Hunyadi Mátyás törvénytelen fia volt, akiből magyar királyt akart csinálni apja, de ez nem jött össze. Pont. Történet vége. Viszont ennél sokkal több információ vár felfedésre a királyi herceg élettörténetét illetően. Például ki volt János anyja? Miért nem lehetett a fiúból magyar király? És mi történt vele apja halála után?

Hunyadi Mátyásról köztudott, hogy nagy nőcsábász volt. Ennek volt köszönhető Corvin János születése is. Mátyás épp Bécsben tartózkodott egy uralkodói viziten, amikor találkozott Edelpeck Borbálával. Az egyszerű, de tehetős asszonnyal szerelmi kapcsolatba bonyolódott, de mint egy ország uralkodója, nem vehette feleségül, és hamarosan a kapcsolatot is meg kellett vele szakítania. Viszont addigra már született egy fiúgyermekük, János. 1473-at írtunk, két évre rá Borbálát finoman szólva távozásra szólították fel Magyarországról, János viszont maradt az udvarnál, és a nagymama, Szilágyi Erzsébet vette gondjaiba.

János fiatalkora gondtalanul telt, apja kitüntette figyelmével, elhalmozta mindennel, vagyonnal, birtokokkal, sokszor nem is tisztességes eszközökkel gyarapította fia ingóságait... Az uralkodásra készítette fel fiát, noha megházasodott, Aragóniai Betarixtól nem született gyermeke, a nő minden bizonnyal meddő volt. Mátyásnak így egyetlen örököse János volt. Beatrix féltékeny volt a fiúra, gyűlölte őt pusztán létezése miatt, amivel emlékeztette őt, hogy nem adhatja meg királyi férjének a kívánt trónörököst, míg egy másik nő erre képes volt.

Mátyás élete vége felé közeledve mindent elrendezett, hogy fia örökölhesse a trónját, mint Magyarország királya, megeskette az ország leghatalmasabb főurait is, hogy teljesítik akaratát, látszólag minden jól alakult. 1490-ben végül elérte a végzet Mátyás királyt, és ekkor kiderült, mennyire hűek végső akaratához az ország nemesei. Hamar kiderült, hogy semennyire... Corvin Jánost, aki csupán 17 éves volt ekkor, nem tekintették uralkodójuknak, nem állt szándékukban megkoronázni a "fattyút". Azonban főleg a délvidéki bárók mellé álltak, és Corvint akarták királyuknak, míg a Budán tartózkodó főurak inkább a lengyel Ulászlót támogatták. Hogy miért?  Belecsömöltek az erős királyi hatalomba, ráadásul a külső fenyegetések miatt (törökök és németek) szükséges volt egy szövetséges ország, hogy megvédhessék az ország határait, erre pedig Lengyelország ideális volt.

Az ország tehát két pártra szakadt a Corvin Jánost támogatókra és a Jagelló Ulászlót támogatókra. Hamarosan harcra is sor került, de a csontmezei csatában a Corvin párt alul maradt. Ezzel minden eldőlt, a Királyságot Ulászló kapta, de Corvin megtarthatta birtokai nagy részét, és horvát-szlavón-dalmát bán lett.

Corvin János évekig védelmezte a déli határt a törökökkel szemben, segítséget nemigen kapott hozzá, az uralkodó és a főurak még mindig félték a nevét, vagyonát és hatalmát, amit ellenük használhatott volna fel. Ezért örültek, hogy János minden erejét és vagyonát felőrli a délvidéki harcokban. Pedig Corvin Jánosnak egyáltalán nem voltak uralkodói ambíciói, ez már évekkel ezelőtt is megmutatkozott, amikor pedig apja halála után magához ragadhatta volna a hatalmat. Nyugodt családi életre vágyott, már amennyire nyugodt lehetett az a Délvidéken a törökkel hadakozva...

1496-ban feleségül vette Frangepán Beatrixot, s még abban az évben megszületett lányuk, Erzsébet, majd három évre rá Kristóf fiúk. 1504-ben újra várandós feleségét és két gyermekét otthon hagyva ismét a harctérre kellett vonulnia, azonban seregét a pestis tizedelte, aminek János is az áldozatául esett, 31 évet élt... Halála után megszületett Mátyás fia, aki azonban néhány hónap múlva meghalt. A Hunyadi-Corvin családi tragédia folytatódott, 1505-ben Kristóf, 1508-ban Erzsébet is elhunyt, amivel a Hunyadi-Corvin-ház végérvényesen kihalt. A vagyon maradékát az özvegy Beatrix örökölte, aki 1509-ben újraházasodott, de a következő évben vetélés következtében ő is meghalt, a Hunyadi-vagyont férje, Brandenburgi György örökölte, aki az évek során elherdált, a Hunyadi-Corvin család pedig csak a magyar történelmi emlékezetben maradt fenn.

További érdekes részletekért olvasd el a bővített cikket a következő linkre kattintva: Corvin János története.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem