Irán története I. rész

2019.06.02

Irán teljes történetét nehéz munka teljeskörűen bemutatni blog-bejegyzésben, még ha az három részből is áll. De egy nagyvonalú képet mégis kaphatunk Irán gazdag történetéről, és ezt próbáltam írásommal elérni.

Az első részben az Ókortól indulunk ki, a "világbirodalmak" korától, szót ejtünk a Perzsa, a Makedón, a Pártus és a Szasszánida Birodalmakról. A kora Középkorban új hódítók foglalták el Perzsiát, az arabok, akikkel egy új vallás is érkezett, az iszlám, ami tartósan berendezkedett az országba, habár annak a síita ága, ami a későbbiekben komoly konfliktusforrás lesz a környező arab országokkal, egészen a mai napig.

Az arab jelenlét gyengülése sem hozta el Perzsia teljes függetlenedését, és időről-időre új fenyegetésekkel kellett szembenézni. Évszázadokon át törökök, szeldzsukok és mongolok foglalták el, és pusztították Perzsiát, míg a XVI. század elején fel nem emelkedett a Szafavida-diansztia, és állította vissza Perzsia tekintélyét.

A XIX. századig Perzsia fő riválisa a térségben Törökország volt, ám annak meggyengülése után az Orosz Birodalom kívánta megszerezni a befolyást Közép-Ázsiában és Perzsiában. Később ebbe a Brit Birodalom is bekapcsolódott, és a XIX. században megkezdődött a vetélkedés Perzsiáért, aminek súlyos következményei lettek a perzsa államra, végzetesen meggyengült és a nagyhatalmak prédájává vált, ami végső soron elkerülhetetlenné tette bevonását az első világháborúba, de ez már a következő rész témájához tartozik.

További érdekes részletekért kattints az alábbi linkre: Irán története, I. rész: A Perzsa Birodalomtól a XX. századig.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem