Kleopátra gyermekei

2019.07.05

Ki ne ismerné jól a legendás hírű egyiptomi uralkodónő, Kleopátra történetét? Az egzotikus szépség (manapság ez már túlzónak tekinthető kijelentés) a távoli és ősi Egyiptom trónján, szerelme Caesarral és Antoniusszal, végül tragikus halála az áspiskígyóval. De mennyit tudunk ennek a rendkívüli nőnek a gyermekeiről? Mert voltak neki, nem is egy, hanem négy!

Talán legismertebb közülük a Julius Caesartól született Caesarion, aki örököse, és rövid ideig Egyiptom utolsó fáraója volt, XV. Ptolemaiosz néven. Caesar hirtelen halála után a fiú és anyja egyedül maradtak a biztonságos Egyiptomban, de Kleopátra ambíciói nem nyugodtak, és fiát nem csak Egyiptom trónjára, de Róma urának is szánta.

Marcus Antoniusszal kibontakozó románcából további gyermekek születtek, először az ikrek Alexandrosz Héliosz és Kleopátra Szeléné, akiket a Napról és a Holdról neveztek el. Néhány évre rá egy másik fiúk is született: Ptolemaiosz Philadelphosz.

Közben Marcus Antonius és Julius Caesar örökbefogadott fia, Octavianus között polgárháború bontakozott ki a Róma feletti uralomért. Antonius a keleti hódításait Egyiptommal egyesítette, és gyermekeinek adományozta őket, mint uralkodóknak. Ezt Rómában sem tűrhették, és mielőbb Antonius, így Kleopátra és gyermekei bukását is kívánták.

A döntő tengeri ütközetre Actiumnál került sor, ahol Kleopátra és Antonius hajóhadát megsemmisítette Octavianus római flottája. A szerelmespár Egyiptomba menekült, de helyzetük kilátástalanná vált. Antonius öngyilkos lett, Kleopátra Octavianus fogságába esett, ahol ő is az önkéntes halált választotta. A tragikus sorsú uralkodónő gyermekei közül Caesarion jelentette a legnagyobb fenyegetést Octavianusra, ugyanis ő Julius Caesar vér szerinti fia volt, míg Octavianus csak a fogadott gyermeke. Ezért, amikor kézre kerítette Caesariont, megöltette.

Az Antoniustól született három gyermek életben maradhatott, de Rómába hurcolták őket, mint foglyokat, és közszemlére tették őket. A két fiútestvérről több információ nem maradt az utókorra, de Kleoptára Szeléné később Numidia uralkodójának felesége lett, s utódaik később Szíriában lettek uralkodók.

További érdekes részletekről az alábbi linken olvashatsz bővebben: Kleopátra gyermekei.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem