Lappföld története

2019.05.25

Lappföld Európa legészakibb területén fekszik, amit a lappok, illetve a számik Sápmi-nak neveznek. Lappföld nem független állam, területét négy ország, Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország birtokolja, de a lappok nemzeti öntudata, tradíciói és hagyományai évszázadokra tekint vissza. A számi nomád életvitel a mai napig elterjedt a messzi, rideg északi földön, mely csodás természeti látnivalókkal gazdag. A helyiek megtanultak együtt élni a zord viszonyokkal, és mélyen tisztelik a természetet.

A számik története során rengeteg viszontagsággal kellett megharcolniuk, gyakran a túlélésért küzdöttek. És most nem az időjárásra, az állandó hóra és jégre gondolok, hanem a skandináv terjeszkedésre, és az elnyomó nacionalizmusra. A skandináv államok évszázadokig próbálták asszimilálni a számikat, nyelvüket elnyomni és kultúrájukat elpusztítani. Az erőszakos eszközöktől sem riadtak vissza.

A lappok a XX. század borzalmaiból is jócskán részesültek: az oroszországi számik a kommunista hatalomátvétel után kultúrájuk és népük szisztematikus elpusztításával néztek szembe, de a második világháború sem kerülte el Lappföldet, ahol súlyos harcok folytak a háború végén. De mindennek ellenére a számik túléltek, ami tiszteletre méltó teljesítmény.

Lappföld és a lappok hányattatott történetéről bővebben az alábbi linken olvashatsz: Lappföld története.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem

Számi család 1900-ban Norvégiában.
Számi család 1900-ban Norvégiában.