Magyar politikai pártok III. rész: A Parlamentbe be nem jutottak

2019.05.19

Az országos választásokon az ötszázalékos küszöböt nem is olyan egyszerű elérni, mint azt gondolnánk. Rengeteg próbálkoztak vele az 1990 óta, négyévente tartandó országgyűlési választások alkalmával, de csak kevesek tudtak annyi választóban bizalmat ébreszteni, hogy a Parlamentbe kerülhessenek. Voltak, akik próbálkoztak, elbuktak és eltűntek a süllyesztőben. Voltak, akik visszatértek, és tovább próbálkoztak, de újból az Országgyűlés épületén kívül kerültek. A legtöbbször az egykori állampárt, az MSZMP ideológiai jogutód szervezete a Munkáspárt próbálkozott, és indult a választásokon, mindenkor veszített, és a mai napig nem tudott parlamenti helyhez jutni.

Sokan az egy százalékot célozzák meg az állami támogatás elérése miatt, hogy erőt gyűjthessenek a következő megmérettetéshez, és hogy a négy év alatt még több szavazóhoz juttassák el üzenetüket, hogy ismertebbekké váljanak. Nos, még ezt sem könnyű elérni! A legtöbben rendre egy százalék alatt teljesítenek, hosszú évek óta először 2018-ban lépte ezt át két "ifjú" szervezet a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt.

A legfiatalabb pártról is érdemes megemlékezni, amely még országos választáson nem mérette meg magát, ez a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom. EP választáson már indult, de nem tudott képviselőt küldeni Brüsszelbe, azonban a Jobbikot jelentősen meggyengítette.

Mely szervezetekről lesz szó az alábbi cikkben? A fentebb említetteken kívül: Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, Összefogás Párt, Magyar Cigánypárt és A Haza Pártja.

Honnan jöttek, mi a történetük és merre tartanak ezek az apró pártok? A válaszokat az alábbi linken találjátok: Magyar politikai pártok III. rész: A Parlamentbe be nem jutottak.

Kövess minket Facebookon is: Szórakoztató történelem